Tävlingar

Särskilt begåvade elever är olika och unika som individer, precis som alla andra elever. En del av dem tycker det är roligt med tävlingar, andra inte. Jag har samlat några tävlingar som finns och varav jag deltagit i några med mina elever.

 

Naturvetenskap

EUSO- European union science olympiad är en tävling i naturvetenskap. Det ordnas uttagstävlingar i Sverige för alla intresserade elever. Eleverna tävlar i två grupper, en för högstadiet och en för gymnasiet åk1. De 24 bästa eleverna blir uttagna till en Sverigefinal som ordnas en helg i början av vårterminen. Efter denna Sverigefinal tas sammanlagt 6 elever ut till till ett lag i varje kategori. Eleverna får vara med om ett träningsläger innan de representerar Sverige vid Europafinalen och träffa likasinnade elever från hela Europa.

EUSO

 

LUMA i Finland skriver själva på sin hemsida: ”The aim of the LUMA Centre Finland is to inspire and motivate children and youth into mathematics, science and technology through the latest methods and activities of science and technology education. The aim is also to support the life-long learning of teachers working on levels of education from early childhood to universities, and strengthen the development of research-based teaching.”

De har olika aktiviteter:

LUMA Finland

 

 

Matematik

Pythagoras quest

”Tävlingen Pythagoras Quest är ett initiativ från Handelskammaren och Malmö Borgarskola för att lyfta betydelsen av att vara bra på matematik för framtidens arbetskraft. Sveriges största lagtävling i matematik för högstadieelever har mött stort positivt gensvar från både elever och lärare.”

Pythagoras Quest

 

Högstadiets matematiktävling

Högstadiets mattetävling

 

Skolornas matematiktävling

Gymnasiets motsvarighet till högstadiets matematiktävling

Skolornas matematiktävling

 

Tävlingar utanför Sverige

Om din elev är väldigt intresserad av att tävla i matematik finns tävlingar även utanför Sverige. Dessa tävlingar finns listade på Högstadiets matematiktävlings sida.

Matematiktävlingar utanför Sverige

 

Sigma 8

En lagtävling för matematik riktad mot årskurs 8 är Sigma8.

”Alla i klassen samarbetar  och hjälps åt att löser 8 uppgifter vid två tillfällen, dels i november och dels i januari. De 10 bästa kommunvinnarna i Sverige går vidare till en nationell semifinal där de tre bästa går till final. Sverigevinnaren får vara med i den nordiska finalen i något av de nordiska länderna.”

Sigma8

 

Teknik

En rolig lagtävling i teknik som kan involvera hela klassen är Teknikåttan.

Teknikåttan

 

IYPT

Unga fysikers världstävling. En tävling som riktar sig till gymnasieungdomar där de får göra forskningsprojekt redan under gymnasietiden.

Unga Fysikers världstävling

 

Svenska

En tävling i lingvistik och logik för gymnasieelever.

Lingvistikolympiaden