Mattehemsidor

Mattetalanger

Det är framförallt en hemsida som är en riktig guldgruva vad gäller uppgifter, diskussioner, artiklar, forskning mm, mm om särskilt begåvade elever och det är sidan Mattetalanger som drivs av Eva Pettersson och Linda Mattsson på Blekinge tekniska högskola. De utvecklar och koordinerar sidan på uppdrag av NCM (Nationellt centrum för matematikutbildning).

Mattetalanger

 

Mattebloggen

En annan guldgruva är Valentina Chapovalovas hemsida riktad mot problemlösning för elever som behöver extra utmaningar. Hon arbetar enligt sig själv med ”matematikintresserade barn och hittar på lektioner och aktiviteter för dem”. Detta gör hon genom tre kanaler. En av dem är Matteklubben i Uppsala som hon driver på uppdrag av Uppsala kommun. På hennes hemsida finns väldigt mycket uppgifter för matematikintresserad elever i alla åldrar upp till åk9. Det finns också mycket annat roligt som handlar om matematik. Valentina Chapovalova är en av ledarna på Mattekollo som det står om under aktiviteter.

Mattebloggen- Valentina Chapovalova

 

Pedagog Värmland

Elisabet Mellroth har tillsammans med andra drivit ett treårigt skolutvecklingsprojekt: Med rätt att utmanas – i en skola för alla. Deras rapport och uppgifter som de utvecklat finns tillgängliga på Pedagog Värmlands hemsida

Här finns både uppgifter och en rapport kring hur de har arbetat för att utveckla dessa uppgifter.

 

 

Olika matematikuppgifter

Länk till en matematiklärare på gymnasiet med mycket bra material och problemlösning.

Roger Wiki- Matematik

 

Matematiklyftet

Skolverkets sida lärportalen innehåller alla moduler i det som ingår i matematiklyftet. I modulen för problemlösning finns problembanken att tillgå. Där finns uppgifter som kan göras på många olika nivåer, dvs. uppgifterna kan användas både för väldigt duktiga elever och för elever som inte kommer lika långt.

För årskurs 7-9: Lärportalen- problembanken åk7-9

För gymnasiet: Lärportalen- problemlösning gymnasiet

Lösningar för gymnasiet: Lärportalen- Lösningar till problembanken gymnasiet

 

Pythagoras Quest- gamla prov

Till min klurmatte grupp för åk 6-9 elever använder jag mycket uppgifter från gamla Pythagoras Quest tävlingar. Jag tar ut och grupperar om uppgifterna så att t.ex. geometri uppgifter kommer tillsammans, ”svt”-uppgifter tillsammans osv. Detta så att eleverna kan lära sig känna igen olika problemtyper och lättare associera till lösningar. Jag kan också använda de gamla provet rätt av som gruppuppgifter för eleverna, eller som tävling mellan olika grupper.

Pythagoras Quest- Gamla prov

 

Högstadiets matematiktävling

Uppgifter till föregående års HMT (högstadiets matematiktävling) är också utmanande räkning för duktiga elever.

Högstadiets mattetävling

Högstadiets mattetävling 2

 

Skolornas matematiktävling

Skolornas matematiktävling är riktad mot gymnasieelever. Men om du har en särskilt begåvad elev kan den ju ha kommit långt i sitt matematiska tänkande och behöva utmaningar på ännu högre nivå. På denna sida hittar du uppgifter från 2006 och framåt.

Skolornas matematiktävling- Problem

 

Geogebra

Är ett bra ritprogram med massor av färdiga uppgifter som finns utlagda. Jag bifogar en länk till programmet, du kan sedan söka efter uppgifter.

Geogebra

Exempel på Geogebrauppgifter

Andra Geogebrauppgifter

Geogebrauppgifter från Bienetten

 

Wolfram Alpha

Wolfram Alpha är ett rit och beräkningsprogram som finns gratis tillgängligt. Det är spritt och välanvänt hos äldre studenter. Det finns många olika exempel på vad man kan göra. Antingen kan du konstruera uppgifter som eleverna ska göra. Jag har gjort en som finns HÄR.

Du kan också låta eleverna prova och testa egna problem eller hitta färdigkonstruerade uppgifter på nätet.

Wolfram alpha exempel